De ‘vergeten’ derde oprichter van Apple probeert alsnog wat te verdienen aan zijn betrokkenheid bij het bedrijf.

Ronald hoe? Ronald Wayne behoorde samen met Steve Jobs en Steve Wozniak tot de oprichters van Apple, maar verdween snel daarna in de mist van de geschiedenis. Hij bezat 10 procent van de aandelen, maar verkocht ze al na twee weken voor 800 dollar. Later kreeg hij een cheque van 1500 dollar, op voorwaarde dat hij afzag van claims op het bedrijf.

Au. En dat terwijl Apple zoveel mensen stinkend rijk heeft gemaakt.

Eerste handleiding

Ronald Wayne probeert toch nog een slaatje te slaan uit zijn kortstondige verbintenis met Apple, meldt TechCrunch. Hij brengt een verzameling vroege Apple-documenten onder de hamer, die 30.000 tot 50.000 dollar moeten opbrengen.

Tussen de oude papieren zitten manuscripten van de eerste handleiding voor de Apple-1, en werktekeningen van de Apple II. Ook is er een origineel, oningevuld bestelformulier voor de Apple II.

Wayne veilde al eerder enkele documenten, waaronder zijn kopie van de originele oprichtingsakte. Hij ontwierp trouwens ook het eerste logo van het bedrijf.

Tragische figuur

Het verhaal van Wayne is waarschijnlijk het meest tragische van Silicon Valley. Wayne’s aandeel in Apple zou nu tientallen miljarden dollar waard zijn. Hij woont in een dorpje in de woestijn van Nevada en leeft van AOW. Hij handelde daarvoor in munten en postzegels.

Toen Jobs en Wozniak Apple in 1976 oprichtten waren ze begin 20; Wayne was 42. Hij kende Jobs van Atari, waar ze beide werkten. De samenwerking tussen Jobs en Wozniak was stormachtig – de reden waarom de eerste Wayne erbij vroeg, als volwassen kalmerende kracht.

Te veel te verliezen

De twee jonge honden hadden niets te verliezen, terwijl Wayne de enige was met bezit. Hij had al een paar onsuccesvolle zakelijke avonturen achter de rug, en kon het zich niet permitteren alles kwijt te raken als Apple het niet zou redden. Dat was voor hem naar eigen zeggen de reden om zich al zo snel uit Apple terug te trekken. Hád hij maar een half jaartje gewacht – toen werd de rechtspersoonlijkheid van Apple gewijzigd en zou hij minder risico gelopen hebben.

"Ik verspil geen tijd met gefrustreerd te zijn over dingen die niet zijn gelukt", zei Wayne in 2010 tegen de San José Mercury News, die hem opspoorde. "Ik verliet Apple om redenen die me toen legitiem leken. Waarom zou ik de hele tijd terugdenken en 'wat-als'-en? Als ik dat zou doen, zat ik nu in een dwangbuis."

Lees ook
Antieke Apple-computer brengt 900.000 dollar op

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl